Starten i ryck

”En bra start är halva lyftet” Ett påstående som är svårt att säga emot. Vi använder liknelsen med en GPS, global positioning system för att förklara vad vi menar, Läs mer om GPS

Efter att vi har lärt våra lyftare GUS (grepp, greppbredd, fotbredd, fotriktning) går vi vidare till starten i ryck

Det finns idag ganska många olika sätt att starta lyftet på, men en sak är avgörande. Stångens tröghet och lyftarens styrka.

Mål: att få stången till att lyfta från flaket

Syfte: att skapa bättre förutsättningar att utföra ett effektivt drag

Trögheten. Stångens tröghet är stor och det kräver mest kraft i denna fas för att få den till att lyfta från golvet. Om lyftaren tar i för mycket kan övriga positioner förändras vilket leder till att nästa steg blir mindre effektivt. Det gäller för lyftaren att hitta den starkaste positionen vilket är en kombination mellan balans, ledvinklar, längd på kroppsdelar och muskel/spänningsförhållande.

Så fort stången har lyft från flaket är starten över

Reaktion. Issac Newton förklarade i sin tredje rörelselagen just reaktionskraften. All kraft har en motkraft. Lyftaren kan skapa kraft på två sätt. Lyfta stången uppåt eller trycka iväg jorden neråt. Om vi väljer att lyfta stången uppåt kan vi lyfta den bakåt eller framåt. Det innebär att vi använder mer kraft än vad som behövs men vi kan styra stången närmre kroppen.

Trycker vi med benen neråt (reaktiv teknik) kommer kroppen hitta den bästa lösningen, få bättre balans, ökad spänning och stabilitet, men framför allt kommer stången röra sig i motsatt kraftriktning, rakt upp.

De flesta nybörjare har svårt för reaktiv start påg rund av att deras huvud har fullt upp med att lyfta stången upp till raka armar.

När vi lär ut till våra lyftare utgår vi ifrån reaktiva kraft vilken kommer leda till en rakare stångban, Typ A och att stången kommer bryta lodlinjen två gånger

Starttyper

Starthöjd

Startvariationer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *