Många tränare och lyftare sitter och klurar på varför den önskade utvecklingen uteblir. Det finns självklart många faktorer som kan påverka en stående komplexa rörelser med stora krav på kraft, men en faktor är greppet.
Det är sällan vi kollar över greppstyrkan eller greppet. Vi tar helt enkelt greppet för givet. Greppet bara finns där. Ibland är det helt uppenbart att greppet är svagt. Lyftaren tappar stången eller kettlebellen och några glider sakta ner från chinsräcket. Men ibland är det svaga greppet dolt i missar, lägre kraftinsats, sämre acceleration, långsammare första drag etc. Det är svårt att sätta fingret på. Något är fel men vi vet inte riktigt vad. Då är det lättare att skylla på svaga ben och rygg, för det har vi alltid gjort.
Kraft och motkraft. Om benen trycker neråt med 100 kommer 100 gå tillbaka genom benen bålen/ryggen, axlarna, armarna och händerna. Om samtliga länkar är lika starka kommer 100 överföras till stången. Det kommer med andra ord inte spela någon roll om du blir starkare i benen.

”Ingenting är starkare än sin svagaste länk”
Konsekvenserna av ett svagt grepp blir som för min del, avslitna valkar och då menar jag inte bara en. Mitt personliga rekord är 7 i båda händerna under en och samma tävling. Det hände alltid för mig under rycket. Jag kunde redan under uppvärmningen känna när valken började lossna, sakta slitas av från handen. Att prestera med öppna sår i händerna är en dålig lösning och det spelar ingen roll hur bra teknik eller benstyrka du har. Varje gång det hände tappade jag mycket av min lust att tävla. Jag ville tillbaka till mina älskade remmar och ett fejkat starkt grepp.
Lyftare runt omkring mig gav rådet att fila ner valkarna och kissa i händerna i duschen. ”Då läker det snabbare, påstod de” Det spelar ingen roll hur små dina valkar och mjuka dina händer är eller hur fort de läker, om ditt grepp är för svagt. Stången kommer glida! Identifiera problemet och hitta en lösning.
”Mitt rekord i gripen var; vänster 890N och höger 902 N. Det kan tyckas vara en god greppstyrka, men den räckte inte för mig”

Andra konsekvenser är sämre resultatutveckling. När greppet ”glider” skickas en signal till hjärnan att minska kraften för att lyftaren ska kunna hålla kvar stången. Den prioriterar greppet före den kraft som ska gå ut i stången. För lite kraft ut i stången innebär ett missat lyft eller lägre vikter.
Många lyftare, inklusive mig själv börjar att överanvända remmar. Remmar till ryck, remmar till drag och remmar till marklyft. Det leder till att man kan rycka lite mer på träning med remmar än på tävling utan remmar. Plötsligt har lyftaren skapat en ny favoritövning. Ryck med remmar på träning.
Vad kan du göra?
- Träna alltid ryck utan remmar med tumlås
- Se över din greppbredd. Det gäller framför allt ryck. Ju bredare greppet du har desto mindre av din handflata kommer få kontakt med stången.
- Se över ditt tumlås. Är ditt tumlås optimalt för din fingerlängd, tjocklek och handstorlek?
- Tejpa/linda tummen rätt, det finns många sätt att tejpa men framför allt bra och mindre bra sätt. Tänk på att du håller dig till tävlingsreglerna.
- Testa en magnesiamättad kräppad gasbinda
- Använd rätt sorts magnesium eller inget alls
- Se över din hållning. Om axlarna roterar inåt i draget kommer det påverka ditt grepp genom att utsidan av handen får mindre kontakt med stångens lättring.
- Träna upp ditt grepp. Det kan du göra specifikt genom att köra utan tumlås på 1 RM utan tumlås. Testa din greppstyrka både i handdynamomenter och i dynamisk lyftning
- Tjockare stång, så kallat ”fat grip”
- Kettlebellssvingar eller viktskive jonglering
- Ring Arne en mästare i greppstyrka!
- Kolla stångens lättring och att den inte är full med magnesia.
Vill du ha hjälp att anlaysera varför du inte utvecklas som du vill i tyngdlyftning? info@olympicliftingschool.com