Att välja rätt övning och instruktion!

Det är inte alltid lätt att jobba som ensam tränare i en lokal. Vi har därför skrivit ner lite hur vi tänker i en matris för att ge dig lite inspiration. Det finns självklart många olika perspektiv men målet är att hitta den åtgärd som är bäst för den unika lyftaren

En stor utmaning för lyftare och tränare är att välja rätt övning och instruktion för att utveckla teknisk skicklighet. Vill du utveckla din lyftarens rörlighet, styrka, explosivitet eller snabbhet finns det ytterligare andra sätt att tänka på.


A/ Gör en analys, en Test och Re-test. Vi använder oss av tekniknivåtester från 1-5 samt tävlingsmodellering och tävlingar.

B/ Vad ser du? En stångträff med raka ben där stången går långt ut från kroppen och bildar därefter en stor ”fångaögla”

C/ Varför är lyftarens stångträff som den är? Tänk till både en och två gånger. Varför blir det som det blir när lyftaren gör som hen gör?

D/ Vad vill du och vad behöver lyftaren förändra först? Prioritera vilken åtgärd du tror är den bästa investeringen för din lyftare?

E/ Vad finns det för alternativ? Om jag gör så kommer detta hända istället. Ett fel är oftast en kompensation för ett annat fel. Leta i andra änden.

F/ Hur vill lyftaren att träffen ska se ut? Vill lyftaren ändra träffen? Det är viktigt att lyftaren är en del av processen. Självklart låter vi aldrig en lyftare välja en åtgärd som vi inte tror på. Tänk på att lyftaren känner sig bäst själv och kanske kan lösa uppgiften på ett bättre sätt.

Hur kan lyftaren träffa höften? Vad är den bästa träffen för lyftare? Alla kan inte träffa likadant på grund av kroppstyp, kroppsmått och andra egenskaper.

Hur vill du att lyftaren ska träffa? Du måste visa och övertyga om att du har rätt eller åtminstone att du kan ha rätt. Visa hur du vill att det ska se ut. Glöm inte att lyftare gör inte som du säger de gör som du gör.

Vad finns det för olika sätt att träffa? Det finns många världslyftare och alla träffa inte likadant. De har tillsammans med sin tränare med säkerhet stått inför samma dilemma. Vad ska vi göra nu?

G/ Bestäm hur lyftaren ska träffa. Lyftaren behöver förstå vad du vill och över tid kunna coacha sig själv om du inte alltid är i lokalen. Lyftaren behöver ha en tydlig bild på vad som ska uppnås.

Träff i höften med böjda ben, atletisk hållning i balanspunkt 30

Lyftare och tränarebeslut

Andra saker som är bra att tänka på!
Specificitet, man blir bra på det man tränar När det gäller teknik jobbar vi oftast med helmetoden och att göra ryck.. Om vi kan korrigera eller utveckla en lyftare med hjälp av en instruktion i ryck, anser vi att det är bäst för att utveckla ryck.


Delmetod, övningen bryts ner i olika delar för att göra utmaningen tillräckligt svår vs lätt. En lyftare behöver klara runt 90% av din utmaning men måste alltid förstå vad du vill att hen ska göra


Progression. Om lyftaren klarar en övning på en lägre nivå kan det vara bra att öka kraven och svårigheten när målet är uppfyllt. Lyftare behöver utmanas och känna bemästring för ökad motivation framför allt när det går lite trögt.


Variation: Lyftare, framför allt nybörjare och yngre blir uttråkade om de endast får köra en övning. Då kan det vara bra att variera både övning och mål.


Individuell: Vad klarar lyftaren av, vad vill lyftaren göra, vad behöver lyftaren gör och vad vill lyftaren själv göra? Lyftare googlar och vill göra som alla andra lyftare. Det handlar om att motivera lyftaren att fortsätta. Vi använder tre modeller, Maslow behovspyramid, prestations. och självbestämmande teorin

lattattlara.com/assets/images/content-images/ma...
Maslow är en av tre modeller vi använder


Utbildning eller prestation? Goda vanor, strategiska beslut och tur leder till personlig framgång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *